BSQ = Bull Shit Quote - NLVE

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BSQ = Bull Shit Quote

AMSTERDAM > Eeuwigdurende erfpacht

De gemeente Amsterdam stelt over de Buurt Straat Quote (BSQ)

Om de erfpachtkosten voor woningen te berekenen, maakt de gemeente gebruik van de buurtstraatquote (BSQ). Dit is een percentage dat aangeeft welk deel van de marktwaarde (WOZ-waarde) bestaat uit de waarde van de grond (het andere deel is de waarde van de stenen). Er is een BSQ is voor appartementen en een BSQ voor eengezinswoningen.

standpunt NLVE
marktwaarde is niet gelijk aan de WOZ waarde van de stenen. De marktwaarde is de waarde van het erfpachtrecht, dit recht wordt verhandeld in de markt. Je koopt niet een huis in Amsterdam (de stenen) maar het erfpachtrecht. De WOZ waarde is de waarde in vol eigendom, huis + grond. Er wordt voor de bepaling van de WOZ waarde door de dienst Gemeentebelastingen Amsterdam een toeslag op de marktwaarde van het erfpachtrecht gezet ter hoogte van de grondwaarde. De WOZ bestaat uit de verkoopprijs van het erfpachtrecht + 30 keer de jaarcanon.

De WOZ waarde bestaat niet uit de waarde van de grond + de waarde van de stenen
De WOZ waarde bestaat uit de waarde van de grond belast met het erfpachtrecht (bloot eigendom) + de waarde van het erfpachtrecht.
De stenen zijn van de gemeente Amsterdam, doordat er geen opstalrecht gevestigd is is de gemeente Amsterdam nu deze eigenaar van de grond is, door natrekking eigenaar van de stenen.

BSQ is diefstal!
De gemeente Amsterdam probeert een groot deel van de waarde van het erfpachtrecht aan de grond toe te wijzen. De waarde van de stenen wordt toebedeeld aan de erfpachter, dat is onjuist!


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu