Van de voorzitter november 2018 - NLVE

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Van de voorzitter november 2018

ALV 2018

Van de voorzitter                                      november 2018

Erfpacht is nog steeds een actueel thema. De NLVE strijdt gestaag door om het instrument ‘erfpacht’ goed en betaalbaar te krijgen. Grond in Nederland en vooral in de grote steden is schaars en duur, de grote steden bepalen de hoeveelheid uitgifte van nieuwe bouwgrond en de grondprijs daarvan zelf. Marktwerking; als een ander te veel vraagt kunnen wij dat ook.

De Amsterdamse kip met de gouden eieren
Inmiddels kent Amsterdam eeuwigdurende erfpacht. Er is in 2017 een definitieve overstapregeling gepresenteerd, buiten de Gemeenteraad om want inmiddels had het College van B&W door dat de raad niet nodig was om dit privaatrechtelijke besluit te nemen. De acties van de samenwerkende erfpachtersbelangen instanties (SEBA, verontruste erfpachters Amsterdam en NLVE hebben geleid tot 2 protestacties bij het stadhuis, in januari en in mei 2017. 25.000 flyers zijn verspreid en de stad hing vol met affiches in groot formaat. Dank aan de vrijwilligers en  diegenen die gedoneerd hebben in het actiefonds.
Bij vele inspraakmomenten en inspraakdocumenten is de NLVE present geweest. De buurtstraatquote (BSQ) is teruggebracht van maximaal 85% naar 49%.  Overstapkorting 25% + 10% (+10% mogelijk uit collegebesluit december 2018). Bureau erfpacht heeft moeite met de aanvragen en haar bestanden zijn niet up-to-date. Er zijn op 1 oktober 2018 slechts het aantal van 1.148 aanbiedingen geaccepteerd. Tot 1 januari 2020 kunt u gebruik maken van de overstapregeling op basis van de WOZ waarde 2014 of 2015. Daarna wordt het duurder omdat de WOZ waarde stijgt.

Wob verzoek NLVE / Gemeente Amsterdam
In 2016 heeft de NLVE een verzoek op basis van de wet Openbaarheid van Bestuur gedaan bij de gemeente Amsterdam. Wij wilden alle schriftelijke stukken ontvangen die betrekking hadden op de totstandkoming van de AV 2016 en op de stukken van de overstapregeling. De gemeente Amsterdam heeft summier aan dit verzoek voldaan.  Na bezwaar en beroep heeft de Rechtbank Amsterdam in maart 2018 uitspraak gedaan. Het beroep is gegrond verklaard, de gemeente Amsterdam moest een aantal stukken alsnog openbaar maken. De gemeente Amsterdam heeft de aanwijzingen van de rechtbank Amsterdam niet opgevolgd, de NLVE heeft opnieuw beroep ingesteld.

Gemeenteraadsverkiezingen 2017 Amsterdam
In maart 2017 mochten de Amsterdamse kiezers zich uitspreken over erfpacht. CDA en de Amsterdamse Woon en Erfpachtpartij hadden zich verenigd om een vuist te maken tegen de woekererfpacht. Resultaat was 1 zetel. Is het lijden niet groot genoeg?

Collectieve dossiers
Er lopen collectieve trajecten buiten de gemeente Amsterdam. Eigenaren van erfpacht bij recreatie- en/of permanente woningen op ‘parken’ hebben ons wederom weten te vinden, in Brabant en Zeeland zijn wij momenteel actief. Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending te Hemmen laat wat betreft de erfpacht ook weer negatief van zich horen, de rentmeester aldaar regeert met straffe hand, de erfpachters worden uitgebuit.
Het vijfde jaar gaat in voor de ondersteuning van de woonarkbewoners aan de Lieoever in Haarlem, ondererfpachters van het Recreatieschap Spaarnwoude. Een typisch voorbeeld van een onbetrouwbaar overheidsorgaan.
Het dossier Natuurmonumenten is nog niet gesloten, er dient nog conversiebeleid opgesteld te worden en de klachtenregeling moet uitgewerkt worden.

Individuele dossiers
De NLVE staat individuele erfpachters bij met raad en daad. In Amsterdam maar ook Erfpachters van Staatbosbeheer, Waterschappen, Gemeenten en particuliere erfverpachters.
Ledengroei/ledenbehoud
De ontwikkeling in ledengroei valt tegen. Tegelijkertijd schrijven zich leden uit, o.a. door verhuizing en vergrijzing. De gemiddelde huizenbezitter verhuist om de 7 jaar. Wil de NLVE om tafel kunnen blijven zitten als representatieve vertegenwoordiger van de Nederlandse erfpachters, dan zullen wij de leden moeten behouden en groter moeten worden door ledengroei. Nog steeds vormen Amsterdammers de grootste ledengroep binnen de NLVE.

Vooruitzicht na 2020
Een paar jaar geleden hield ik u voor dat erfpacht in de komende 5 tot 10 jaar een flinke verandering zal ondergaan, het erfpachtsysteem kon niet langer feodaal blijven, er moesten evenwichtige voorwaarden komen. Ik zie dat nu wat somberder in.
De (lokale) overheid houdt erfpachthervormingen tegen, niet zo gek, zij zijn de grootste erfverpachter in ons land. Erfpacht is een moeilijk onderwerp, wij merken dat zelfs de gemeentelijke ‘deskundigen’, wethouders en raadsleden niet weten wat erfpacht is en hoe daar mee omgegaan moet worden. Alles draait om het verdienmodel! Het is zaak te blijven strijden tegen oneerlijke erfpacht.

Participatie leden
Ik nodig u graag uit om actief te participeren is de vereniging op de onderdelen ‘zichtbaarheid’ zowel intern als extern, ‘ledengroei’ en ‘administratieve ondersteuning’. Mocht u voor het overige goede ideeën hebben dan horen wij dat graag van u.

ERFPACHTERS VERENIGT U !

Otto Koppen
Voorzitter NLVE



 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu